TRES

Type: Expo
Leeftijd: 15+
Kinderen en jongeren ondersteund door jeugdzorg werken samen met kunstenaars en vertellen hun verhaal. Het resultaat kan je van 26 april tot en met 12 mei 2019 bekijken in Hal 5, Kessel-Lo.

Datum

26 april 2019 - 12 mei 2019

"Eén van de meest in- en aangrijpende projecten die ik ooit deed." - Siska Goeminne.

TRES is een project waarin kinderen en jongeren uit de jeugdzorg de kans krijgen om nauw samen te werken met een kunstenaar. TRES is een samenwerking van de kunsteducatieve organisatie Artforum en drie organisaties uit de jeugdzorg: De Wissel, MFC Combo en OBC Ter Wende-Espero. Dit jaar werken we ook voor het eerst samen met de jeugdzorgorganisatie Sporen.

Het project creëert een ontmoeting tussen kunst, jeugdzorg en de samenleving.

Tien kinderen en jongeren uit MFC Combo, De Wissel, OBC Ter Wende-Espero en Sporen werken dit voorjaar samen met een kunstenaar. Tijdens 10 ontmoetingen in het atelier van de kunstenaar werken ze samen aan een kunstwerk. De jongeren bepalen zelf welke verbinding ze aangaan met de kunstenaars. Ze krijgen de tijd om een idee te laten rijpen en om iets op te bouwen. Het proces dat hierbij komt kijken, nodigt uit tot communicatie, samenwerking, out-of-the-box denken, flexibiliteit en creativiteit.

Bij TRES is niet enkel het eindproduct van belang, maar ook de weg er naartoe. De kinderen en jongeren kunnen hun eigen keuzes maken, hun eigen verhaal schrijven en zich als persoon ontplooien. Hun talenten worden in de kijker gezet en ze zien hun eigenwaarde bevestigd. TRES probeert hun ongehoorde verhalen zichtbaar te maken.

Het resultaat van deze samenwerking kan je van 26 april tot en met 12 mei 2019 bekijken in Hal 5 (Locomotievenstraat, Kessel-Lo).

Heb je graag meer uitleg? Elke woensdag, donderdag en vrijdag tijdens de expo kan je een gratis rondleiding krijgen van onze medewerkers. Meer info bij maarten@artforum.be.

TRES - de audioverhalen

Vorig seizoen lieten we radiostudent Nele Dierick los op de TRES duo's. Het resultaat zijn mooie audiodocu's die je hieronder kan beluisteren.

ONZE PARTNERS

De Wissel
De Wissel overkoepelt een aantal initiatieven binnen en buiten de jeugdzorg. De Wissel begeleidt gezinnen en adolescenten waarbij het samenleven niet meer vanzelfsprekend is. Dit vertaalt zich in twee begeleidingshuizen, een dagbestedingcentrum, een aantal fijne projecten en zeer waardevolle samenwerkingsverbanden.

MFC Combo
MFC Combo, een organisatie in de Bijzondere Jeugdzorg, biedt een integrale begeleiding aan gezinnen met kinderen en jongeren tussen 0 en 18 jaar, in Leuven, Tienen en Buken. Het begeleidingsaanbod is gedifferentieerd en flexibel op vraag van gezinnen, welzijnswerkers, scholen en jeugdrechtbank. Residentieel verblijf, dagbegeleiding en thuisbegeleiding kan ingezet worden op maat en nood van gezin, jongere.

OBC Ter Wende - Espero
Ter Wende en Espero bieden intensieve ondersteuning aan gezinnen waar kinderen en jongeren ernstige gedrags- of emotionele problemen vertonen. Creatieve zorg-op-maat, daar staan we voor, met een brede waaier van werkvormen: verblijf in leefgroepen, een 'kot' werking voor oudere jongeren, schoolbegeleiding, huisbezoeken, oudergroepen, gezinstherapie, verschillende vormen van individuele therapie … . We zoeken tot we gevonden hebben wat dit-unieke-kind-in-deze-unieke-context nodig heeft! We doen dat op twee plaatsen: ter Wende (Leuven) en Espero Brussel (Haren).

Hal 5
TRES Expo 2019 wordt georganiseerd in Hal 5.

Meer beeldmateriaal van de afgelopen edities

Prijs

GRATIS

Locatie

Hal 5, Locomotievenstraat, Kessel-Lo

Kunstenaar(s)

Siska Goeminne (literatuur), Ilias Teirlinck (fotografie), Julie Lenaerts (beelden), Wietse Palmans (tekenkunst) , Kaïn Walgrave (schilderkunst), Fons Van Tricht (keramiek), Maarten Vanermen (licht), Iwona Pom (videokunst/virtual reality/animatiekunst), E

In samenwerking met

MFC COMBO DE WISSEL OBC ESPERO TER WENDE Hal 5