Koen Princen

Discipline(s):
Beeldende kunst

Biografie

Naar welke plek ga ik om me te laten inspireren?
Naar een plek ergens in mijn hoofd, waar mijn ziel zou kunnen zetelen. Volgens mij (en nog wel wat denkers en kunstenaars voor mij) is dat de pijnappelklier, wetenschappelijk ook bekend als de epifyse, en in de esoterische traditie als het derde oog. Het is als een filter voor de constante stroom van indrukken van de buitenwereld, waarin vanalles blijft hangen dat uiterst bruikbaar is als artistieke inspiratie (en waarschijnlijk het orgaan dat ons doet dromen).

Rond welk(e) thema('s) werk ik graag?
Kunst als helend proces. De chaos van de wereld, met al zijn tegenstellingen, vooral van goed en kwaad, liefde en haat, licht en donker, integreren in beelden die de chaos overzichtelijk maken, haat bestrijden en verlichting kunnen brengen. Gestalttherapie en sjamanisme zijn hierbij belangrijke leidraden.

Van deze kunstenaar wil ik een werk:
Alex Grey, Ron English en Robert Williams zijn mijn heilige artistieke drievuldigheid, maar origineel werk van hen ligt buiten mijn bereik. Gelukkig zijn er boeken en reproducties.

Wat is het leukste dat ik al gedroomd heb?
Dat er kristalachtige aliens me kwamen bezoeken, die me vanalles vertelden dat helaas al begon te vervagen toen ik wakker werd.

Waar zou ik ooit willen wonen?
In een wereld zonder oorlog, geweld, onderdrukking...

Lievelingsboek (nu of als kind)?
'Transfigurations' van Alex Grey

Mijn leukste Artforum-moment?
Genoten van de expo van 'Als Ooit', die ik bezocht met de klas van mijn oudste zoon.